Keresőoptimalizálás - szakcikk

Konkrétan a keresőoptimalizálásról (SEO)

A weboldal készítés alatt figyelembe kell venni sok mindent egy tömör összefoglalót néhány pontban megosztunk.
A keresőoptimalizálás (SEO) célja, hogy az elkészített weboldala a lehető legkedvezőbb helyet foglalja el a keresők találati listáján. Elsősorban itt kivétel nélkül a Google-ra gondol mindenki és arra is optimalizál. Azt figyeli mindenki, hogy ott hol helyezkedik el. Ennek alapvető oka, mivel a weboldalakat pásztázó látogatók –az Ön leendő potenciális ügyfelei is - 90%-ban a Google keresőt használják. Ez nem véletlen kialakult szimpátia, hanem annál inkább a Google óriási és dinamikus fejlesztéseinek tudható be. Gyakorlatilag a Google kereső standarddá vált a piacon.
A Google keresőoptimalizálás technológiája titok mindenki előtt. Ennek ellenére a Google kiadott konkrét leírást arról, hogyan tegyük kereső optimalizáltá a weboldalunkat, de az sem garantálja, (saját leírása alapján sem), hogy az Ön elkészült weboldala automatikusan a Google keresési eredményeinek élére kerül.
Viszont az alábbi tanácsok követésével a keresőmotorok könnyebben tudják feltérképezni és indexelni a webhely tartalmát, amely a jó pozíciója alapfeltétele.

A weboldal készítés keresőoptimalizálás sok esetben csak a webhely bizonyos részeinek kisebb változtatásairól szól. Önmagukban nézve ezek a változtatások nem tűnnek jelentős fejlődésnek, azonban amikor más optimalizálási lépésekkel kombináljuk őket, már észrevehető eredményt produkálnak a felhasználói élmény és az összetett keresési eredmények rangsorolási eredményeiben.

 
Weboldala látógatóira összpontosítson

A keresőoptimalizálással kapcsolatos tényezőket elsősorban a webhely látogatóinak igényeit szem előtt tartva kell kialakítani. A webhely tartalmának céljai a látogatóért vannak elsősorban és nem a keresőért. A weboldala látogatói azok, akik a keresőmotorokat arra használják, hogy megtalálják az Ön weboldalán bemutatott termékét, szolgáltatását. Kizárólag technikai trükkökre koncentrálva, nem biztos, hogy a kívánt eredményt lehet elérni.

A weboldal készítés munkáknál konkrétan a fenti alapkitételt figyelembe véve, készítsen egyedi, szabatos oldalfejléceket. Ezeket javasolt oldalanként specifikusan kialakítani.
A főoldal fejléce tartalmazhatja a webhely/vállalkozás nevét, valamint olyan fontos információmorzsákat, mint az üzlet címe, legfőbb termékei, vagy ajánlatai.
Tegyük fel a felhasználó lefuttat egy keresést pl. „profi weboldal készítés”, vagy „weblapkészítés”.
Ennek eredményeképpen megjelenik a főoldalunk, amelyben a fejléc az első sorban szerepel (figyelje meg, hogy a felhasználó által keresett szavak félkövéren jelennek meg).

 
Pontosan írja le saját weboldal tartalmát

Válasszon olyan fejlécet, amely hatékonyan közli az oldal tartalmának témakörét.
Kerülendő: olyan fejléc, amely nem kapcsolódik az oldal tartalmához alapértelmezett, vagy ködös kifejezések, mint "Untitled", vagy "Új oldal 1"

 
Készítsen egyedi fejlécet minden egyes weboldalhoz

Ideális esetben minden oldalhoz egyedi fejléc tartozik, amely segít a Google-nak, hogy megállapítsa, az oldal miben különbözik a webhelyen található más oldalaktól.
Kerülendő: egyetlen fejléc használata a teljes webhelyen, vagy oldalak nagyobb csoportján.

 
Használjon rövid, de jellemző fejléceket

A fejlécek lehetnek egyszerre rövidek és informatívak. Ha a fejléc túl hosszú, a keresési eredményekben a Google csak egy részét fogja megjeleníteni.
Kerülendő: különösen hosszú fejlécek használata, amelyek haszontalanok a felhasználók számára szükségtelen kulcsszavak belesűrítése a fejlécbe.

 
A "leíró" meta tag használata

Az oldalt leíró meta tag tájékoztatást ad a Google -nak és más keresőmotoroknak az oldal tartalmával kapcsolatban. Amíg a fejléc csak néhány szó vagy kifejezés lehet, a meta tag lehet egy-két mondat, vagy egy rövidebb bekezdés is.

Van olyan tartalomelemző eszköz, ami megmondja, ha valamelyik meta leírót nagy lelkesedésben túlzásba vittük.
A főoldalhoz tartozó leíró meta tag rövid tájékoztatást ad a webhely által kínált lehetőségekről.
A leíró meta tagok fontosak, hiszen a Google snippetként felhasználhatja azokat az oldalhoz. A Google snippet jelentése a kereső listában: Snippet az oldal cím után megjelenő első sor és az URL /utolsó sor) közötti leíró rész. A kereső által konkrétan megtalált weboldalról szóló leírás.
Google által meghatározott maximális hozza a snippetnek 155.

A Google használhatja a keresési találat megjelenítésben a meta descriptiont, de lehetséges, hogy az oldalból veszi ki azt a részt, ami szerinte jobb egyezőséget mutat a kereső igényével.
Megfelelő leíró meta tag készítése.

 
Gondosan összegezze weboldal készítés előtt weboldala tartalmát

Írjon olyan leírást, amely megfelelően informatív, és felkelti a felhasználó érdeklődését, mikor látja a leíró meta tag tartalmát, mint snippetet a keresési eredmények között.
Kerülendő: olyan leíró meta tag írása, amely nem kötődik az oldal tartalmához általános leírások használata, mint "Ez egy weboldal" A leírás kitöltése kizárólag kulcsszavakkal, a dokumentum teljes tartalmának bemásolása a leíró meta tag részbe értelmetlen.

 
Minden weboldalhoz egyedi leírást

Azzal, hogy minden leíró metataghez más leírást készít, segít mind a felhasználóknak, mind pedig a Google-nak, különösen az olyan keresésekben, amelyek az Ön domainjéről több oldalt is megjelenítenek (például a site: operator bővített keresési funkció használata esetén).
Ha a webhely több ezer vagy millió oldalt tartalmaz, az oldalak leíró metatagtartalmának kézi feltöltése nem megvalósítható. Ilyen esetben a leíró metatagek tartalmát az oldal tartalmából automatikusan kell létrehozni.
Kerülendő: egy leíró metataget használni a teljes webhelyen vagy az oldalak nagyobb csoportján.

 
A saját weboldal URL-ek szerkezete

A megfelelően jellemző leírások és fájlnevek használata nemcsak a webhely jobb átláthatóságában segít, de ahhoz is hozzájárul, hogy a keresőmotorok jobban feltérképezhessék a dokumentumokat. Továbbá barátságosabb, könnyebben használható URL-eket biztosít azoknak, akik hivatkozni szeretnének az adott tartalomra. A látogatók és a keresők sem szeretik a kriksz-krakszos URL-eket. (Pl.: weboldal.de/index.php?cikkem=4536)

Ha az URL cím a tárgyhoz tartozó szavakat tartalmaz, az több információt nyújt az oldalról a felhasználóknak és a keresőmotoroknak egyaránt, mint az azonosító szám, vagy egy paraméter.

Végezetül emlékezzen arra, hogy a dokumentumhoz tartozó URL cím megjelenik a Google keresési eredményeiben, a dokumentum címe és a snippet alatt. A fejléchez és a snippethez hasonlóan a keresésben a szavak az URL-ben félkövéren jelennek meg.

A felhasználó lefuttat egy keresést pl. weboldal készítés olcsón.
Eredményként megjelenik a főoldalunk az URL címmel a fejléc és a snippet alatt.
Az URL-ben feltűnő szavak vonzóbbak a keresőt használó számára, mint a " weboldal-keszites.mediatop.hu/olcsón/102125/" címhez hasonló azonosító szám.

A Google elég jó még az igen bonyolult URL címekben való keresésében is, azonban az URL címek lehető legegyszerűbbre alakításával eltöltött idő segít a felhasználónak és a keresőmotoroknak is.

 
Használjon szavakat az URL-ben

Az oldal tartalmát és szerkezetét tükröző szavakat tartalmazó URL címek barátságosabbak az oldalt látogató felhasználók számára. A látogatók könnyebben megjegyzik őket és hajlamosabbak lesznek hivatkozásokat készíteni azokra.
Kerülendő: hosszú, szükségtelen paramétereket és eseményazonosítókat tartalmazó URL címek használata általános oldalnevek használata, mint "weboldalkeszites.html" szavak szükségtelen használata, mint "weboldal-keszites-weboldal-olcson-weboldal-mindenkinek.html"

 
Készítsen egyszerű könyvtárszerkezetet

Használjon olyan könyvtárszerkezetet, amely rendszerezi a tartalmat, és könnyen érthetővé teszi a felhasználó számára, hogy hol jár a webhelyen. Próbálja úgy használni a könyvtárszerkezetet, hogy az jelezze, hogy milyen információ található az adott URL alatt.
Kerülendő: kategóriák mély egymásba ágyazása, mint például: ".../dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html" olyan könyvtárnevek használata, amelyek nem köthetőek a bennük lévő tartalomhoz.

 
Dokumentum eléréséhez csak egy URL verziót

Annak elkerülésére, hogy a különböző felhasználók különböző URL -ekre hivatkozzanak, (ez megoszthatja az adott tartalom jó megítélését a két URL cím között) a könyvtárszerkezetben és a webhely belső hivatkozásaiban csak egy URL címet használjon, és csak arra hivatkozzon. Ha az oldalon a látogatók ugyanazt a tartalmat több URL címen keresztül is elérik, jó megoldás lehet a nem preferált oldalról a 301 átirányítás az előnyben részesített oldalra.

A weboldal készítés alatt kerülendő: az alkönyvtárakban és gyökérkönyvtárban lévő oldalak (pl.: "weboldal.de/oldal.html" és "weboldal-keszites.mediatop.hu/weboldal.html") ugyanarra a tartalomra hivatkoznak. a www. és www nélküli URL-ek keverése többféle URL verzió a belső szerkezetben. Szükségtelen nagybetűk használata az URL-ben (számos felhasználó a kisbetűs URL címeket fogadja el és azokra jobban is emlékszik).