FTP mire jó, hogyan használható?

Egy mondatban: 
Az FTP (File Transfer Protocol) fájlok, könyvtárak átvitelére szolgáló "felület".
Az FTP lényege, hogy sokkal könnyebben és gyorsabban lehet átmásolni, áthelyezni (egyszerre akár több száz) fájlokat kettő, vagy több, egymástól távol lévő számítógépek között. Úgy kell elképzelnünk, mintha egyik adathordozóról (pl.: pendrive) másolunk egy másik adathordozóra (pl.: Winchester). Használható levelezés helyett, például nagy fájlok átvitelére, vagy sok fájl egyszerre történő másolására, például ne kelljen levélben (e-mail) a sok fájlt egyesével csatolni, vagy külön levelekre bontva küldözgetni.

Fontos, hogy az FTP nem biztonságos protokoll, illetve feltölteni lehet akár könyvtárakat is! Ahogy Mi is, úgy más weboldal készítés és egyéb internet, számítógép munkákkal foglalkozó cég is előszeretettel használja az FTP-t.

Az FTP kliens (fentebb írva) mellett az FTP másik oldala egy kiszolgáló (szerver oldal), ahol maga az FTP felület (könyvtár) lehet nyílvános, vagy jelszóval védett. Jelszó esetén a kiszolgáló az ügyfélnek (kliens) megadott név- és jelszó párossal tud csatlakozni az adott FTP szerverhez, amely után azonnal lehetőség van az adatok átvitelére, oda-vissza. Miután feltöltöttük az FTP felületre az adatokat, természetesen azonnal látható a világ bármelyik másik pontján is, persze csak az arra jogosultaknak.

Az FTP használatához természetesen egy kliens programra van szükségünk, amely tud FTP kapcsolatot létesíteni. Erre számos program létezik, sőt van olyan webböngésző (pl.: Firefox webböngésző - FireFTP kiegészítő) is amely képes erre, de talán az egyik legelterjetebb program a Total Commander (fájlkezelő), vagy a szakmai területen inkább jobban elfogadott a WinSCP.


Total Commander program FTP használatának bemutatása:
 1. A megfelelő program letöltése, amely a fenti linkre kattintva megtallható, és kiválasztható.
 2. A program telepítése a számítógépre, ahonnan a fájlokat küldenénk, vagy fogadnánk "leszednénk".
 3. Futtassuk a programot, telepítés után
 4. "Hálózat" menü alatt válasszuk az "FTP kapcsolódás" linket, vagy nyomjuk meg, egyszerre a "CTRL+F" billentyűket
 5. A felbukkanó ablakban nyomjuk meg a jobbra lévő "Új kapcsolat..." gombot
 6. Az új ablakban adjuk meg a paramétereket, amelyeket a kiszolgálótól kaptunk:
  1. Kapcsolat neve:
   Ez bármi lehet, de tanácsos olyat adni, amiről később is tudjuk, melyik FTP kapcsolat az
   ( pl.: Általános Iskola FTP-je )
  2. Kiszolgáló neve:
   Általában ftp-vel kezdődő domain név, vagy IP cím
   ( pl.: ftp.proweboldal.hu vagy 94.199.181.211 )
  3. Felhasználói név:
   A kiszolgáló által adott nevet kell ide írni!
  4. Jelszó:
   Szintén a kiszolgáló által megadott adatot kell ide írni, figyelve a kis- és nagybetűkre!
  5. Az esetek többségében ez a fenti 4 adat elég szokott lenni, de esetenként a "passzív mód használata..." rész kipipálása kellhet, de ez csak akkor ha annak hiányában nem működne!
 7. Az adatok helyes beírása után legalul az "OK" gomb megnyomásával mentjük az új FTP kapcsolatot, és visszakerülünk az előző ablakhoz, ahol látjuk a "Kapcsolat neve" mezőbe beírt nevet.
 8. Ha mindent rendben adtunk meg, akkor nincs más dolgunk, mint az adott névre kettőt kattintva kipróbálni, hogy sikerül-e a kapcsolódás?! Vagy a név kiválasztásával kattintsunk a "Kapcsolódás" gombra!
 9. Ha nem menne, akkor győződjünk meg a név és/vagy a jelszó helyes beírásáról, amennyiben az is jó, akkor most kipróbálhatjuk a "Passzív mód..." rész bepipálásával, amelyet a "Szerkesztés..." gomb alatt találunk
A Total Commander -ben lehetőség van egy időben, egyszerre több FTP kapcsolaton is lenni, de nem javasolt!


WinSCP program FTP használatának leírása:
Ennek a leírását jelenleg mellőzük, mivel aki azt használja, nagy valószínűséggel (reméljük ) már ismeri a programot, legalábbis ezt a részét!