Mi a HTML?

Egy mondatban: 
A HTML (Hypertext Markup Language) a weboldalak készítéséhez használt "alapnyelv".
A HTML címke alapú jelölőnyelv, amelyben különféle címkék (tag-ek) találhatóak. Ezek lényege, hogy a dokumentumot sokkal könnyebben és értelmezhetőbben jelenítsék meg a webböngészőkben (pl.: Internet Explorer, Mozilla,...). Egy HTML dokumentum megtekinthetőek az interneten keresztűl, azaz online formában, de akár a helyi számítógépen is megnyítható, külön internetes hozzáférés nélkül is!

A HTMl tag-ek természetesen folyamatosan bővülnek, illetve elavultnak nyílváníthatnak, a W3C (World Wide Web Consortiom)  internetes világszabvány szerint.

Egy normál, és még üres HTML fájl felépítésének jelölői: (sorrendben mutatjuk be, fentről-lefelé)
 • <html>
  Az adott HTMl dokumentum tipusnak, igazodásának mutatása a böngészőnek
 • <head>
  Ez alá írják a dokumentum bemutatásának paramétereit (pl.: dokumentum címe, rövid leírása, kulcsszavak)
 • <meta>
  Többnyire a 'meta' tagok alkotják a '<head>' részt, ezekbe teszik bele a dokumentumról szükséges információkat a böngésző számára, ezekbe néznek bele a keresőmotorok is (pl.: google kereső). Legalább is a régebbi időkben, most már elenyészőbben figyeli, mivel ezzel sokan visszaéltek "trükköztek", és a google ezért inkább már a tényleges tartalmat pásztázza át!
 • <title>
  A '<head>' rész másik "főszereplője", legalábbis a 'meta' tagok kmellett. Ebben adjuk meg az adott dokumentum (weboldal) címét, amiről az adott cikk szól. Ezt már jobban figyelik a keresőmotorok is. Keresőoptimalizálás alkalmával ezt előszeretettel figyelik! Természetesen sumákolni itt sem lehet, hiszen nézik, hogy mennyire egyezik a tartalommal!
  Egészen a '<body>' részig a normál látogatók nem látják a head részben bemutatott technikai és a dokumentumhoz tartozó információkat, persze külön megnézhetőp, ha valaki késztetést érez rá, hogy tanuljon!(Többnyire a böngészőnek kell, a helyes megjelenítéshez)
  html kód minta
 • <body>
  Innentől indul az adott HTML dokumentum tényleges tartalmi része. Viszont a dokumentum átláthatóságára szintén sok tag áll rendelkezésre. És az ígények, valamint az internet folyamatos haladásával ezek a tagok is egyre csak bövülnek, és fejlődnek :)
  • <strong>
   A szöveg kihangsúlyozására szolgál, ettől vastagabb lesz a tagok közé írt tartalom (akár egy szó, vagy több mondat)
  • <em>
   Az 'Emphasized', mint kiemelt jelentésű tagok közé írt tartalom dölt hatásával kiemeli a látogatónak az adott tartalmat. A felső kettő tagot keresőoptimalizálás folyamatában is alkalmazzák a belső oldalak és a szövegkörnyezetek adott részeinek kiemelésére, hiszen a keresőmotorok (pl.: google kereső) is nagyobb figyelmet szentelnek e kettő tagok közé zárt szövegeknek.
  • <u>
   Adott szöveg aláhúzására használták, a tag az 'underline' angol szóból ered, aláhúzást jelent. Ezt korábban elvavultnak titulálták, majd a HTML 5 -ben újra érvényesítették.
 • folytatjuk...